Zelfverwarmend huis

10 maart 2015
NU-architectuuratelier_-Leeuw_01

In Nederland worden 9 op de 10 huishoudens verwarmd door middel van gas. Onze stookkosten zijn jaarlijks gemiddeld 1200 euro. Een fiks bedrag. NU architectuur bedacht er wat op. Het bureau ontwierp het zelfverwarmende huis ‘Leeuw’.

Hitte bewaren met koelkastplaten

Het huis zelf dient als katalysator van warmte. Er valt over te twisten of iedereen het metalen blok even mooi vindt, maar er is werkelijk alles aan gedaan om hitte op te slaan. Hiervoor was het nodig om de buitenkant in een donkere tint af te werken. Bovendien staan de metalen platen volledig los van de binnenmuren om hitteverlies te voorkomen. Het huis is geïsoleerd door zogenaamde ‘sandwichpanelen’. Dit zijn platen die je normaal gesproken terug vindt in je koelkast.

NU-architectuuratelier_-Leeuw_03

NU-architectuuratelier_-Leeuw_04

NU-architectuuratelier_-Leeuw_06

De warmtebron is het huis zelf 

De binnentemperatuur en -ventilatie is compleet geregeld. Er bijna geen andere bron van hitte dan de warmte die wordt opgeslagen in de materialen. ‘s Nachts wordt deze warmte geleidelijk afgegeven. Het noordelijke gedeelte van het huis is relatief gesloten. Dit in tegenstelling tot het zuiden en het westen van het huis. Hier vinden we hoge ramen. Er is een bescherming in de ramen aangebracht om het glas te beschermen tegen schittering en oververhitting als de zon sterker is.

NU-architectuuratelier_-Leeuw_07

NU-architectuuratelier_-Leeuw_08

NU-architectuuratelier_-Leeuw_10

NU-architectuuratelier_-Leeuw_11

Fotocredits: Stijn Bollaert

 

Kijk ook eens naar