Buffetkast

Een buffetkast is van oorsprong een specifieke kast voor het opbergen van glaswerk, servies, bestek en tafellinnen. De buffetkast staat in de nabijheid van de eettafel of keuken, zodat alle benodigde spullen direct onder handbereik zijn. Tegenwoordig kun je de buffetkast in meerdere ruimtes van het huis terugvinden zoals de woonkamer of in de studeer of werkkamer. De kast is niet enkel voor het servies, maar een veelzijdige eyecatcher in je kamer.

buffetkast_header

Er zijn grofweg twee soorten buffetkasten te onderscheiden:

Hoge buffetkast

  • Bovenstel voorzien van glazen deurtjes voor het tentoonstellen van glaswerk en servies.
  • Onderstel voorzien van dichte deurtjes of laden voor het opbergen van tafellinnen en servetten.
  • Voorzien van een besteklade.

Lage buffetkast

  • Vergelijkbaar met een dressoir. Voorzien van een bovenblad voor het plaatsen van accessoires of decoratie zoals een kandelaar met kaarsen, een fruitschaal of een bloemstuk.
  • Voorzien van verschillende lades voor het opbergen van bestek, tafellinnen en servies. In tegenstelling tot de hoge buffetkast wordt het lage model slechts in enkele uitzondering met glazen deurtjes uitgevoerd.

Functie

Een buffetkast is een kast waarin je je servies, zoals verschillende soorten borden, kopjes, schalen en schaaltjes en je bestek eenvoudig en praktisch kunt opbergen. Tevens biedt het plaats voor tafellinnen, kandelaars, kaarsen en andere dingen die je gebruikt in de eetkamer. Naast de toepassing van lades en deurtjes hebben sommige kasten ook ruimte voor een wijnrek of de mogelijkheid om flessen drank of likeur tentoon te stellen.

Plaats je de buffetkast in je woonkamer of studeerkamer? Gebruik dan het bovenste gedeelte voor het etaleren van studieboeken en bijzonder schrijfgerei of een verzameling van kleine kunstobjecten.

buffetkast

Afmeting

Buffetkasten zijn over het algemeen breed en ondiep:

  • Breedte: 150 cm tot 220 cm.
  • Diepte: 40cm tot 50 cm.
  • Hoogte: 80cm tot 200cm.

Bij een hoge buffetkast is het bovenste deel vaak minder diep dan het onderste gedeelte. Heb je een kleine ruimte? Kies dan voor een kast die op pootjes van de grond af staat voor een meer ruimtelijk effect.

Materiaal

De traditionele buffetkast heeft over het algemeen een landelijke uitstraling en wordt uit hout vervaardigd. Er zijn talloze houtsoorten en kleurcombinaties mogelijk, van brocante tot een meer moderne uitstraling. Je kunt kiezen voor lichte houttinten zoals beuken en whitewash of voor een meer robuust karakter zoals teak of mahonie. Er zijn ook eenvoudigere modellen van spaanplaat met een melamine of een kunststoffolie in een egale kleur of houtpatroon. Bepaal je liever je zelf de kleur, dan kun je kiezen voor een kast van MDF die in elk gewenste kleur is te schilderen.

Prijs

De prijs van een buffetkast varieert naar gelang het formaat, het gebruikte materiaal en de afwerking. Van enkele honderden euro’s voor een eenvoudig model van MDF of multiplex tot aan duizend euro voor een antiek model. Het prijsverschil wordt bepaald door kleine details zoals houtsnijwerk en door specifieke opbergmogelijkheden zoals lades en kleine vakjes. De hoogte van een buffetkast is vrijwel gelijk in alle modellen, de grote variëteit zit hem in de gewenste breedte van de kast.

Alternatief

Een alternatief voor een lage buffetkast is het dressoir. Het bovenblad biedt eveneens de mogelijkheid voor het tentoonstellen van servies of andere objecten, maar neemt minder wandruimte in. Wil je een meer eigentijdse uitvoering van de buffetkast dan kun je ook zelf een kast samenstellen met behulp van een modulair systeem.

Geen reacties

Laat een reactie achter