Nachtkastje

Een nachtkastje is een klein opbergmeubel naast je bed voor een glaasje water, je bril, een boek of een leeslampje. Je kunt kiezen voor een nachtkastje geïntegreerd in je bed ombouw, een los kastje of een wandplank in plaats van een meubel.

nachtkastje_header

De aankoop van een nachtkastje kun je vergelijken met het uitkiezen van een bijzettafeltje. Je bent op zoek naar een klein meubel waar je je persoonlijke bezittingen kunt wegleggen of opbergen. Bedenk vooraf welke spullen je onder handbereik wil hebben liggen.

Afhankelijk van de hoeveelheid spullen kun je kiezen voor een kastje met lades of deurtjes voor extra opbergruimte, of een eenvoudig tafeltje. Kies in de slaapkamer eerder voor een gesloten dan open nachtkastje in verband met de stofontwikkeling naast en onder je bed.

Wil je je nachtkastje ook gebruiken om te ontbijten of werken? Kies dan voor een model op wieltjes, zodat je hem over je bed heen kunt schuiven. Of ga voor een kastje met een uitklapbare of verstelbare plank. Deze kastjes zijn hoger dan de standaardmaat van een nachtkastje.

nachtkastje_uitschuifbaar

Afmeting

Zorg ervoor dat de hoogte van een nachtkastje op gelijk niveau staat met jouw matras zodat je er makkelijk bij kunt. Een standaard hoogte van een nachtkastje is ongeveer 30 tot 40 cm. De breedte en diepte van het kastje hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de ruimte naast je bed.

Materiaal

De meeste nachtkastjes worden gemaakt van multiplex met daarover een houtpatroonsticker, een laagje fineer of een kunststof afwerklaag. Daarnaast zie je ook modellen van staal in combinatie met glas. Er is een ruime keuze in kleur, knoppen en handvaten. Je kunt ook kiezen voor een bijpassend nachtkastje bij de aanschaf van een ledikant.

Let bij een nachtkastje met opbergladen goed op de soepelheid van het schuifsysteem. Met een stroef schuifsysteem krijg je vanuit een liggende positie de lade niet goed open.

nachtkastje_glas

Prijs

Een nachtkastje vind je in alle prijscategorieën. Bedenk vooraf hoeveel ruimte je nodig hebt, soms heb je al genoeg aan een enkele plank. Een kastje gemaakt van spaanplaat met een afwerklaag van melamine of een houtpatroonsticker is goedkoper dan een kastje van staal in combinatie met massief hout of glas.

De prijs voor een eenvoudig houten nachtkastje is dertig euro. Een open kastje is goedkoper dan een nachtkastje met een ladesysteem. De gemiddelde prijs voor een nachtkasje met meerdere lades is zestig euro. Heeft je bed een luxe uitstraling en ben je op zoek naar een geschikt nachtkastje? Het hoeft niet per se ook een luxe uitstraling te hebben; een eenvoudig model van bijvoorbeeld steigerhout creëert juist een mooi contrast. Let bij de goedkope modellen op de stabiliteit van de scharnieren of van het schuifsysteem.

Alternatief

Er zijn allerlei alternatieven om naast je bed te plaatsen, afhankelijk van hoeveel opbergruimte je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een krukje, een stoel, een opbergkist, een oud medicijnkastje of een wandplank.

Geen reacties

Laat een reactie achter