Bed

Gemiddeld breng je jaarlijks zo’n 3000 uur in bed door. Slaapcomfort is essentieel en een goed bed is daarvoor de basis. Wanneer we spreken over het bed maken we onderscheid tussen een bedbodem en matras.

bed_header

De aanschaf van een bed is een belangrijke overweging. Je koopt een bed om er jaren plezier van te hebben, dus hier wil je niet op bezuinigen. Wanneer je overstapt naar een nieuw bed, kijk dan eerst naar de plus- en minpunten van je oude bed. Denk hierbij aan de vering van de bed bodem en de hardheid van de matras.

Maat

Ben je op zoek naar een eenpersoons of tweepersoons bed? Heb je een kleine slaapkamer dan kun je ook kiezen voor een twijfelaar. Heb je juist een ruime slaapkamer dan kun je denken aan een kingsize bed voor optimaal slaapcomfort. De stelregel is dat het bed op zijn minst 10 tot 15 centimeter langer moet zijn dan de langste persoon die in het bed slaapt. Bedden zijn standaard uitgevoerd in de volgende maten:

 • Eenpersoons: 90 X 200 cm
 • Twijfelaar: 120×140 cm
 • Tweepersoons: 140 X 200 cm
 • Tweepersoons extra: 160 X 200 cm

Er zijn uitzonderingen op deze standaardmaten, speciaal voor langere mensen. Deze bedden hebben een lengte van 220 cm.

Bed bodem. Spiraal of latten?

De bodem van je bed vormt uiteindelijk de basis voor het slaapcomfort. Bij een standaard bed heb je de keuze tussen een spiraalbodem of lattenbodem. Wat is het verschil en waarop moet je letten?

Spiraalbodem

Een spiraalbodem is gemaakt van spiraalvormige staaldraden die gespannen zijn over een stalen frame. Er zijn twee soorten te onderscheiden:

  • De lengtegespannen spiraal. De spiralen zijn gespannen over de hoofd- en voetzijde.
  • De dwarsgespannen spiraal. De spiralen zijn gespannen over de dwarszijde van het bed frame. De dwarsgespannen spiraal zorgt voor een iets hardere ligging.

spiraalbodem

Wat zijn de voordelen van een spiraalbodem?

 • Een spiraalbodem is voor tachtig procent open en biedt daardoor een goede ventilatie. Dat is bevorderlijk voor de levensduur van jouw matras.
 • Een spiraalbodem geeft elke centimeter van je bed ondersteuning.
 • Is zeer veerkrachtig en veert altijd terug in de originele stand.
 • Goedkoop in aanschaf.

Lattenbodem

Een lattenbodem bestaat uit losse verende latten, meestal gemaakt van beukenhout. Deze latten worden in kunststof of plastic houders geplaatst die vastzitten aan een houten frame. Het grote voordeel van lattenbodems is dat ze zich aanpassen aan jouw lichaam. Heb je een tweepersoonsbed? Kies dan voor twee aparte lattenbodems.

lattenbodem

Wat zijn de voordelen van een lattenbodem?

 • De open constructie zorgt voor een goede ventilatie. Dat is bevorderlijk voor de levensduur van jouw matras.
 • Gemakkelijk in schoonmaak en onderhoud.
 • Met behulp van de spanners kun je zelf de druk verdelen.
 • Goedkoop in aanschaf.

Bij de aanschaf van een lattenbodem kun je ook kiezen voor een handmatig of elektrisch verstelbare bodem. Dit zorgt voor een ideale in- of uitstap uit het bed en biedt optimaal comfort als je  in bed wilt lezen of vanuit bed televisie wilt kijken.

Matras

Naast de bed bodem is de matras essentieel. Er zijn verschillende soorten matrassen om aan de wens van elke slaper te voldoen:

 • Polyurethaan matras
 • Pocketvering matras
 • Binnenvering matras
 • Luchtmatras
 • Latexmatras
 • Waterbed

Ben je op zoek naar een standaard matras en heb je geen specifieke wensen, dan kun je voor elk soort matras kiezen. Het gaat dan puur om je persoonlijke voorkeur. Kies dan vooral een matras die jij prettig vind liggen.

Proefliggen

Ga voordat je een bed aanschaft eerst proefliggen. Je gaat op je rug liggen en schuift vervolgens je hand onder de matras en je onderrug. Gaat dit erg gemakkelijk en houd je veel ruimte over? De matras is te hard voor je. Kies een model met iets minder vering. Heb je het gevoel dat je wegzakt en voel je nauwelijks ruimte? Dan is de matras te zacht. Kies dan voor een matras met meer ondersteuning.

De perfecte ligging is zeer persoonlijk. Probeer daarom verschillende matrassen uit om erachter te komen wat het beste bij je past. Heb je last van rugklachten of overmatige transpiratie? Laat je dan voorlichten door een beddenspecialist over de best geschikte matras voor jou.

bed_proefliggen

Boxspring

Naast een losse bedbodem en matras kun je ook kiezen voor een boxspring-combinatie. Een boxspring bestaat uit een onderstel op pootjes, een matras en eventueel een topmatras. Het onderstel bestaat uit een met stof omkleden bak van hout of metaal, een metalen frame op poten en bonellveren. Meer informatie over de voordelen van een boxspring lees je hier.

boxspring_luxe

Prijs

Bed frames en ledikanten verschillen erg in prijs, afhankelijk van de materiaalkeuze en afwerking. De prijs voor een eenvoudig stalen of houten onderstel ligt rond de honderd euro. Kies je echter voor een complete bed ombouw met achterwand dan ligt de prijs aanzienlijk hoger. Materialen zoals spaanplaat en multiplex, voorzien van een houtnerf of afwerklaag zijn relatief goedkoper dan luxere uitvoering in stof of leer. Je betaalt nu eenmaal meer voor een luxe uitstraling. Bij het aanschaffen van een ledikant dien je apart nog een bedbodem en matras te kopen.

De kosten voor een spiraal of lattenbodem variëren van vijftig euro voor een eenvoudig model tot duizend euro voor een elektrisch verstelbare bodem. Het verschil in kwaliteit zit in de vering van de bodem en de mogelijkheid tot het verstellen voor extra ondersteuning.

Vanwege de grote willekeur in matrassen kun je het beste laten voorlichten door een beddenspecialist. Afhankelijk van het type matras kun je in elke prijsklasse een geschikt model vinden.

Geen reacties

Laat een reactie achter