Salontafel onderhouden

3 juni 2014
salontafel-hout

Een salontafel is een veel gebruikt stuk meubilair. Vervangen van de salontafel leidt al snel tot aanpassing van het hele meubilair. Een flinke kostenpost terwijl je de levensduur van je huidige salontafel prima kunt verlengen met goed onderhoud. Meubeltrack.nl geeft je hier graag enkele tips om zo lang mogelijk te genieten van je salontafel of waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe salontafel.


salontafel-hout

Houten Salontafels

Salontafels zijn er natuurlijk in verschillende materialen, en deze materialen vragen allemaal een ander onderhoud. Zo moet je met een houten salontafel letten op de plek waar deze staat of komt te staan in je woonkamer. Plaats een houten salontafel namelijk nooit vlak voor een openhaard of in direct zonlicht. Houten tafels blijven een natuurproduct waarbij vervorming en verkleuring kan optreden bij blootstelling aan fel licht en hitte. Daarnaast is de omgang met je tafel natuurlijk belangrijk. Gebruik deze alleen waarvoor deze bedoelt is.

Overige materialen

Veel houten salontafels zijn vervaardigd in combinatie met andere materialen als glas en RVS of aluminium. Houdt u bij het poetsen altijd rekening met de aparte onderhoudsvereisten van deze materialen. Gebruik bijvoorbeeld voor een glasplaat een speciaal schoonmaakmiddel.

Algemene tips

- Ga je aan de slag met (agressieve) schoonmaakmiddelen, probeer dit dan altijd eerst uit op een klein onopvallend plekje met schoon water en schone materialen.
– Kringen op de sidetable? Wrijf de kringen in met een doek, vochtig gemaakt met een mengsel van slaolie (1 theelepel) en azijn (1 theelepel). Laat het even intrekken en wrijf de vlekken na met een droge doek.
– Olievlekken op je salontafel? Doop een kurk in een mengsel van olie en spiritus en wrijf de kurk over de vlekken. De vlekken zullen hierdoor, over het algemeen, verdwijnen.

Heeft je huidige salontafel zijn beste tijd gehad? Doe dan eens inspiratie op voor een nieuwe houten- of glazen salontafel. Natuurlijk op Meubeltrack.nl!

Kijk ook eens naar