Lichten in bloei

17 maart 2015
Shylight-Rijks-11

Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft wel erg bijzondere verlichting in hun Philips vleugel hangen. De lichtsculpturen genaamd Shylights ontvouwen zich keer op keer weer op meeslepende wijze als een bloem in bloei.


Fluorescerende schoonheid

De meeste mensen kennen de platenwereld als een beweegloze wereld. Ze lijken daar maar te staan, roerloos. Als ze in bloei raken, zien wij het resultaat wel, maar van het proces krijgen we niets mee. Er zijn echter ook bloemen die zich losbreken van hun stille soortgenoten. Neem bijvoorbeeld de Teunisbloem. Dit is een fluorescerend gele bloem die op veel plekken in Nederland voorkomt. Tegen zonsondergang komt deze bloem prachtig in bloei. In de schemering ontvouwt zij in 5 minuten haar bladeren en ze blijft de hele nacht stralen. Tegen de middag is de bloem uitgebloeid.

Robots in bloei

De ontwerpers van Studio Drift namen het bloeiproces van de bloem als uitgangspunt voor hun Shylights. Dit resulteerde in het geval van het Rijksmuseum in een mechanische choreografie van vijf lichten. De technologie spiegelt het bloeiproces van de Teunisbloem. De lampen openen en sluiten zich in een geavanceerd ballet. De zijden omhulsels ontvouwen zich in een dramatische val van 9 meter om zich vervolgens weer rustig te sluiten.

flower-1Fotocredits: www.thisiscolossal.com

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter