Fiber art aan de muur

24 februari 2015
Comps+1

Misschien heb je het vroeger als kind bij je opa en oma gezien: Een groot, breed Perzich tapijt dat pontificaal aan de muur hangt. Stoffig en oubollig. Waarschijnlijk gekregen van familieleden toen ze met elkaar trouwden. Nee, het wandtapijt heeft geen modern imago. Maar nu komt de Amerikaanse artieste Jacqueline Surdell om de hoek kijken. Zij weet de het muffe beeld dat bestaat over wandkleden eigenhandig om te vormen tot kunst.

comps+3

Surdell verzint creaties waar menig wildbreier in Nederland alleen maar jaloers naar kan kijken. Materialen zijn onder meer verschillende soorten touw en staal. De designer begint gewoon met een simpel weefgetouw en laat daarna haar fantasie de rest van het werk doen. Ze speelt hierbij met ruimte, volume en vorm. Resultaat zijn een soort vreemd ogende gescheurde tapijten die bestaan uit ingewikkelde knopen. Alsof er een uitgerold schaap aan de muur hangt. Doordat Surdell gebruikt maakt van slechts één kleur wordt de aandacht volledig getrokken naar de vreemde vorm en het reliëf van de sculpturen. Je kunt er gewoonweg niet niet naar kijken.

Comps+1

Fiber art is het creëren van sculpturen met natuurlijke of synthetische vezels. Relief onstaat door te knopen, vlechten, oprollen, plooien en ga zo maar door.
Comps+2

 

Fotocredits: Jacqueline Surdell

 

Kijk ook eens naar