Een grotere woonkamer in 10 tips!

15 april 2014
woonkamerslider3

Een grotere woonkamer, zonder te hoeven verhuizen. Hoe doe je dat? Wij geven je tien tips om je kleine woonkamer er groter uit te laten zien.

woonkamer tips

1. Lichte tinten van koele kleuren

Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen het. Licht gekleurde muren zorgen dus voor meer licht in de kamer, wat voor een ruimtelijk gevoel zorgt. Ook koele kleuren als blauw en groen doen de kamer groter lijken. Warme kleuren komen sneller op je af en zijn in een kleine ruimte vaak wat overheersend.

2. Wit plafond

Houd het plafond wit. Hierdoor oogt de ruimte hoger. Zelfs een lichte kleur verf kan het plafond al lager doen lijken, wat de ruimte kleiner maakt.

3. Glanzende verf

Matte verf heeft een zachte uitstraling, maar absorbeert licht. Je kunt daarom beter voor glanzende verf kiezen; die reflecteert het licht, waardoor de ruimte lichter is en dus groter over komt. Ook met een reflecterende (roestvrijstalen) plaat op een van de muren, kun je dit effect creëren. Wil je een warme sfeer scheppen, kies dan voor een koperen plaat. Een koelere sfeer krijg je bijvoorbeeld met een plaat van aluminium.

4. Zichtbare horizontale en verticale lijnen

Laat de horizontale lijnen doorlopen. Laat bijvoorbeeld de bovenkant van een kast samenvallen met de bovenkant van het raam. Horizontale lijnen maken namelijk groter, dus maak ze goed zichtbaar. Verticale lijnen maken hoger, maar wel kleiner. Denk er dus goed over na of je die ook wilt laten zien.

5. Lichte meubels

Gebruik bij voorkeur lichte meubels met effen kleuren. Massieve, zware meubels kun je in een kleine woonkamer beter vermijden. Glanzende, reflecterende oppervlakten en materialen geven ook een ruimer effect.

6. Houd de vloer vrij

Laat de vloer zoveel mogelijk vrij, zodat de horizontale lijnen goed zichtbaar blijven. Plaats bijvoorbeeld geen opbergboxen onder meubels. Meubels met poten waar je onderdoor kunt kijken zorgen voor een ruimtelijk effect. Gebruik liever geen grote vloerkleden, maar kleine kleedjes met lichte, effen kleuren.

7. Vermijd visuele obstakels

Overdaad schaadt. Gebruik niet teveel visuele obstakels. Dat wil zeggen: woonaccessoires, schilderijen, gordijnen en rommel. Werk snoeren zoveel mogelijk weg, zodat ze niet zichtbaar zijn.

8. Houd het netjes

Hoe leger, hoe beter. Probeer de kamer dus netjes te houden. Rommel valt in een kleine ruimte snel in het oog, waardoor de kamer gauw rommeliger lijkt dan hij is.

9. Grote spiegels

Gebruik grote spiegels om het licht te reflecteren. Doordat een deel van de kamer weerspiegelt, lijkt het of de kamer doorloopt. Plaats hem tactisch, zodat de kamer zo ruim mogelijk lijkt.

10. Vermijd zware stoffen en drukke patronen

Gebruik liever geen zware stoffen met drukke patronen. Deze komen vaak overweldigend over en geven geen prettig effect. Dit geldt bijvoorbeeld voor meubels, kleden en gordijnen. Minder opvallende stoffen gaan op in de ruimte en komen niet overheersend over.

Hebben deze tips je geholpen bij het groter laten lijken van je woonkamer of heb je zelf nog tips en of voorbeelden? Wij zien en delen het graag! Mail je foto’s dan naar ons door of laat een reactie achter.

Kijk ook eens naar