Bijzonder: Man groeit meubels

4 mei 2015
chair_111_keyshot_test_1.67

Ja, je leest het goed. De Amerikaan Gavin Munroe GROEIT meubels. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Fascinatie startte jong

Het eerste zaadje voor zijn idee werd geplant, toen Munroe als klein kind in de tuin speelde. Hij raakte betoverd door een bonsaiboom die verdacht veel weg had van een stoel. Het was een beeld dat zo’n 25 jaar door zijn hoofd bleef spelen. Het tweede zaadje werd geplant toen Munroe een operatie onderging om zijn ruggengraat te rechten. Hij moest tijdenlang stilzitten om zijn rug weer in de juiste vorm te laten helen. Weer raakte hij gecharmeerd door het vermogen om iets vorm te geven naar jouw zin. Nadat Munroe zijn studie furniture design had afgemaakt, begon hij meubels te maken van drijfhout. Hij raakte gefascineerd door het feit dat bomen direct in mooie en nuttige vormen groeien en het idee om meubels te groeien was definitief vormgegeven.

Werkwijze

Munroe begint met jonge takken te snoeien en in speciale mallen te leiden. Vervolgens worden ze op bepaalde punten samen geënt tot één solide stuk. Hij blijft de in vorm gebrachte boom verzorgen en voeden, terwijl hij langzaam dikker wordt en rijpt. In de winter wordt de boom geoogst en gedroogd. Daarna is het alleen nog een zaak om de stukken te schuren en polijsten om het mooie hout zichtbaar te maken.

step_one

step_two

step_three

step_four

Hoe lang duurt het?

Het hele proces van zaadje tot stoel duurt 4 tot 8 jaar. De stoelen zijn nu nog in groei. Naar verwachting komen de eerste exemplaren in 2017 te koop.

Fg_3_chairs_growing

Oudheid

Munroe is niet de eerste die meubels groeit. De oude Grieken, Egyptenaren en Chinezen deden het ook al. En meer recent: In de jaren ’50 groeide Axel Earlanderson bomen in allerlei vormen. Hij noemde zijn bomen ‘Circusbomen’. Helaas ging hij dood voordat hij aan iemand had verteld wat zijn werkwijze was.

Fg_chair_111_FRONT_portrait-632x1024

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter